Het 7’s model verschaft duidelijkheid

Bij deze wil ik wat in mijn blog die op Joost Niederer.nl staat wat vertellen over een artikel die ik samen met Stephanie Koevermans heb geschreven. Vandaag schrijf ik deel 1 over dit onderwerp.

7’s model en de bevindingen

Bij het besturen en controle hebben over een bedrijf is een goede management Contolesysteem (ook wel MCS genoemd) vereist.  De volgende vraag zal dan zijn: Hoe kan ik het systeem zo goed optimaliseren, zodat het daadwerkelijk werking heeft op de doelstellingen in het bedrijf? Hierbij kan het 7’s model de nodige duidelijkheid verschaffen bij het proces.

Er zijn twee personen die belangrijk zijn geweest bij de oorsprong van MCS. Als eerste heb je Merchant die er van uit gaat dat het bestuur van een bedrijf die overgaat tot actie die de werknemers moeten sturen te doen wat goed is voor het bedrijf. Wanneer er geen grip is op de werknemers kunnen dat drie gevolgen hebben: te weinig sturing, problemen op gebied van motivatie en beperkingen van het persoon. Volgens Merchant kan je op drie manieren grip krijgen: controleren van acties, controleren van het resultaat en controle van het personeel en de gedragingen.  De acties moeten de werknemers van het bedrijf sturen in het juiste gedrag. De controle op de resultaat is meer voor de daadwerkelijke output dat uit een bedrijf komt.  Het personele en culturele gedeelte richt zich voornamelijk op de regels binnen het bedrijf. Hierbij kan je denken aan doorgroei mogelijkheden, waardoor personeel wordt getriggerd.

Als tweede is de weg die Simons graag ziet als volgt. Een bedrijf kan tot een strategie komen door vier controle hefbomen toe te passen. Als eerst het overtuig systeem dat op basis van normen en waarden die verbonden zijn met de strategie. Als tweede heb je het grenssysteem die het persoon gedragsgrenzen stelt. Het systeem dat gebaseerd is op diagnose kijken managers behaalde cijfers met de afgesproken normen. Als laatst wordt er een systeem besproken die een mogelijkheden biedt om informatie te verzamelen.

Ik (Joost Niederer) krijg hier vaak vragen over en hoop je in het eerste deel wat relevante informatie heb gegeven.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *