De rol en de functie van de controller anno 2017

Over de functie, rol en positie van de controller binnen het Nederlandse bedrijfsleven is de laatste jaren veel te doen. Al in 2009 heb ik in een rondetafelgesprek mijn visie op het beroep van de controller gegeven. In het daarna verschenen artikel “Controllers: waar waren jullie”? is de duale, en daarmee soms lastige positie, weergegeven. Diverse deskundigen hebben daarop hun visie gegeven.

Alarmfunctie Controller

De controller heeft een alarmfunctie, en is daarmee ook een waakhond, een neutraal geweten binnen de onderneming. De mate waarin een controller daadwerkelijk neutraal kan en zal zijn valt nog te bezien. Toch zien meer vakgenoten onze groep financials als leden van het klokkenluidersgilde. De vraag naar getalenteerde controllers – zowel de business controllers als de financial controllers – neemt toe in 2017. Executive Finance kopt dan ook in met de stelling dat de CFO zijn handen vol zal hebben aan het vinden en behouden van goede, hoogopgeleide financials. Voornamelijk de goede, meer extraverte business controllers zijn schaars. Het zijn personen die flink analytische capaciteiten hebben, zich goed in de daadwerkelijke business van het bedrijf kunnen begeven, een brede focus hebben en naast finance kennis hebben van processen, marketing en commercie, strategie: eigenlijk de gehele bedrijfsvoering. De business controller wordt namelijk juist geacht de business te challengen; zich op positief-kritische wijze te bemoeien met de inhoud van de business.

Value Officer

De term ‘value officer’ (Mervyn King) treft doel. In een interview gaf FCO Remon Guitjens (Vue Bioscopen) terecht aan dat een goede controller het in zich moet hebben om de business echt te willen en kunnen doorgronden. Niet alleen moet de controller dan beschikken over een gezonde dosis nieuwgierigheid, maar ook enige affiniteit met de dienst of het product is van belang.

 

Zie ook:

http://tibprojecten.nl/pdf/waar_waren_controllers.pdf

https://www.accountant.nl/opinie/2017/1/controllers-en-accountants-het-klokkenluidersgilde/

http://executivefinance.nl/2017/01/cfo-handen-aan-controller-2017/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *